TCM 

VAŘENÍ DLE 5 ELEMENTŮ  

TRADIČNÍ ČÍNSKÁ 

 

Obvyklá zkratka je TCM: "Traditional Chinese Medicine" se již čtyři tisíce let udržuje na prvé příčce žebříčku všech dosud užívaných prastarých léčebných metodik. Je to cílevědomá práce sama na sobě, na udržení zdraví, prodloužení věku a aktivity až do vysokého stáří. Na rozdíl od mnoha hormonálních a často i nebezpečných léků, je TCM metoda bezpečná, přírodní, a pokud se správně provádí, i bez vedlejších účinků.

V našem oboru je široká konkurence

Proto Vás s úctou žádám:    ,,NENECHTE SI NIČIT ZDRAVÍ, DOPŘEJTE SI RADĚJI POMÁHAJÍCÍ OBNOVU ZDRAVÍCH ŽIVOTNÍCH FUNKCÍ .“

HARMONICKÉ  STRAVOVÁNÍ

Správně se stravovat je opravdu umění. Není v tom však zase až tak moc složitého, jde jen o to uvědomit si              .
..
více

 

VAŘENÍ dle
5 ELEMNTŮ

Princip výživy dle tradiční čínské medicíny spočívá v zachování zdraví.
...více

 

VAŘENÍ DLE 5 ELEMENTŮ

Princip výživy dle tradiční čínské medicíny spočívá v zachování zdraví, nebo vyrovnání nevyvážeností (nemocí), které nás trápí.
Můžou být vyvolané tělesnými dispozicemi, nesprávnou stravou, klimatickými vnějšími vlivy, nebo ročním obdobím. Výživa má sloužit k prevenci, léčení, a harmonizaci.
Předpokladem je používání kvalitních a přirozených základních potravin.
V čínské medicíně není místo pro mikrovlnou troubu. Jídla připravená či ohřívaná v mikrovlnné troubě jsou denaturovaná a bez energie.

 

1. Jin, jang a čchi

Jin = substance, šťávy, krev a chlad

Jang = vypařování, spalování, teplo

Čchi = jin a jang dohromady "pohybová energie"

Nadbytek jin = přemíra chladu a vlhkosti

Nadbytek jangu = přemíra horka

Nedostatek jin = tělu se nedostává vlhkosti a krve (chudokrevnost) Nedostatek jang = nedostatečná funkce všech orgánů následkem chladu

 Podle tělesných dispozic existují typy jin a jang, proto je velmi důležité a nezbytné zjistit svůj konstituční typ, abychom mohli zvolit nejlepší potraviny.

Typ jang = horký typ

Znaky: zvučný hlas, červený obličej, červený jazyk, husté obočí, pevné vazivo, vznětlivost – výbušnost, masité uši, malé oči, sklon k vysokému krevnímu tlaku, k srdečnímu infarktu, zánětlivému onemocnění, krvácení z dásní, tmavá moč, suchá stolice, hemeroidy, nesnášenlivost vůči horku 

Typ jin = chladný typ

Znaky: oslabený vzhled, velmi bledý obličej, jemná stavba kostí, měkké vazivo, tenké a úzké obočí, tenké oči, tichý hlas, odpor vůči chladu, přemýšlivost, zasněnost, špatné trávení, nadýmaní, příliš časté močení, jazyk bývá bledý

Metoda vaření jin a jang

Jídlům je možné dodat jang, když je grilujeme, fritujeme, pečeme, smažíme. Dodat jin jim můžeme formou vaření, dušením, blanšírováním, v páře, ve vodní lázni.
Potraviny jang: salámy, tvrdý sýr, ořechy, vejce, maso – jehněčí, kuřecí, skopové, čili, pepř, tabasko, alkohol – whisky,koňak, vodka, svařené víno fenykl, skořice, káva
Potraviny jin: všechny druhy zeleniny, listové saláty, okurky, rajče, ovoce – citrusy, kaki, banány, mango, řasy, mungo, jogurt, nápoje - plzeňské pivo, černý a zelený, mátový čaj, minerální voda Vhodné metody vaření pro vaření
Typ jang by měl jíst spíše osvěžující a chladné potraviny a používat metody vaření jin. Jíst hodně syrové potraviny, vhodné je vegetariánství. Vysloveně zakázaný je muškát, hřebíček, chilli, česnek, jehněčí maso a pálenky
Typ jin by měl jíst zahřívající potraviny a metody přípravy jang, kořeněné pokrmy, maso. Zakázané potraviny jsou čekanka, jogurt, obilninová káva, mátový čaj a jížní ovoce

 

2. Pět elementů
Dřevo (chuť kyselá): tato energie je do pohybu uváděná játry
Oheň (chuť hořká): odpovídá orgánu srdce (krevní oběh) a obsahuje spirituální aspekty
Země (chuť sladká): přiřazuje se ke středu těla, žaludek, slezina, slinivka břišní, prostřednictvím jídla a pití vzniká energie
Kov (chuť ostrá): plíce se starají o rozvádění a pohyb šťáv v těle
Voda (chuť slaná): ledviny a močový měchýř vážou, chrání a kontrolují substanci

 

3. Chuťové, termické a energetické působení potravin
Podle termického zařazení se potraviny dělí na:

Chladné – podporují pokles jang (horko) Osvěžujíci –podporují tvorbu krve a šťáv Neutrální – podporují čchi = energie

Teplé – působení proti nedostatku jang (chlad) Horké – chrání před prázdnotou jang (chlad), zvlášť v zimě

 

4. Roční období
Čínská medicína rozeznává 5 ročních období.
Jaro – dřevo: 14.2. – 26.4.
Léto – oheň: 17.5 – 28.7. Období sklizně – země: 29.7. – 17.8, 30.10 – 15.11., 18.1. – 13.2., 27.4. – 16.5.
Podzim – kov: 18.8. – 29.10.
Zima – voda: 16.11. – 27.1.
Roční období v tomto systému začínají už 36 dní před naším dělením. Na základě toho bychom se měli stravovat také v souladu s klimatickými poměry ročních období.

Single Project

 

 Několik rad, kterými byste se bezpodmínečně měli řídit. Kombinace potravin, které jsou toxické:
Sýr a ryba – zapečená Smetana a ryba Ryba, jako hlavní chod a potom sladký dezert Káva s mlékem, šlehačkou – způsobuje vlhkost v játrech a žlučníku = horkost Sladké mléčné výrobky a citrusové plody nebo ovocné čaje Citrusové plody nebo ovocné čaje a vejce – anglická snídaně Koláč a pšeničné pivo Musli a ovocný čaj Důsledkem jejich používání jsou blokády – stagnace – vlhkost. Vlhkost je vysvětlení přibývání na váze. Dobře žvýkejte, zvláště obilniny, trávení obilnin začíná v ústech. Dlouhým žvýkáním se ve slinách vytvářejí enzymy, které mění obilniny na zásadité. Nejlepší kvalita vybraných potravin a čerstvost Jídlo by mělo začínat něčím teplým. Studená kamna nemohou spalovat, vede to ke stagnaci v žaludku a jídlo v něm zůstává dlouho ležet, důsledkem je pomalé trávení. Jídlo by se také nemělo zakončovat ničím studeným. Vzniká pak vlhkost - kašovitá stolice – pocit plnosti – stagnace – únava – nadýmání. Nepijte k jídlu nic studeného. Velmi důležitým faktorem jsou emoce. Vyhýbejte se nenávisti, závisti, zklamání, stresu. Vařte rádi a zdravě.


  .